Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kuja aljaškog malamuta je sada stara 1 god. i dosta je sitna, oko 30 kg. Naparila se na prvom tjeranju i okotila je dva šteneta, sada su 1.5 mj. stari. Oba su izrazito krupna, jednom su se uha podigla s njegovih  1 mj.  starosti, a drugom još nisu, niti daju naznaku da će se podići. Inače su u odličnom zdravstvenom stanju. Zanima me da li je to normalno i do kojeg vremena štenci podignu uha?
Vlatka

O: Uši aljaškog malamuta su srednje veličine i male u odnosu na lubanju. Gornja polovica je trokutastog oblika, s blago zaobljenim vrhom.

Smještene su na vanjskom rubu zadnjeg dijela lubanje. Niži dio uha spaja se s lubanjom u nivou vanjskog kuta oka. Uspravne uši su usmjerene blago prema naprijed. Visoko usađene uši su greška.

Prema nekim istraživanjima, a iz prakse samih uzgajivača, podizanje uški počinje kada je završena izmjena mliječnih u stalne zube.
 
Zbog toga uzgajivači smatraju da na podizanje uške utječe kalcij i dodaju ga u većim količinama, a dokazano je da višak kalcija (za vrijeme rasta šteneta od 5-7 mjeseca starosti) utječe na metabolizam drugih minerala kao što je cink (kalcij ne dopušta cinku da se resorbira u crijevu u potrebnim količinama). Zbog toga koža gubi elasticitet, puca, podložna je naseljavanju mnogih bakterija koje posljedično izazivaju bolesti kože.

Stoga, ako se do 7 mjeseca starosti uške ne podignu, obratite se svojem veterinaru ili uzgajivaču (od kojeg ste nabavili psa) koji će znati što dalje napraviti.

OZNAKE: