Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Dobio sam štenca njemačkog lovnog terijera (NLT), star je dva mjeseca i tjedan dana i mali je strašan. Od Vas bih zatražio malo stručne pomoći pri njegovom odgoju, obzirom da znam da su malo svojeglavi psi. Pas još nije cijepljen protiv bjesnoće ni šteničnjaka, pa me zanima kada je to potrebno uraditi. Pas će biti u dvorištu pa Vas molim da mi i tu pomognete ako ima nekih bitnih stvari na koje posebno moram obratiti pažnju. Unaprijed Vam se zahvaljujem na pomoći. Mali je u dobrim rukama. Jasmin

O: Njemački lovni terijer je hrabar, veseo, poslušan, ujednačen, vjeran, privržen gospodaru, prijatelj djece, tolerantan prema drugim životinjama, lako odgojiv.

On je prvenstveno lovački pas. Njegov posao je isprva bio voditelj stada, a kasnije je korišten, zahvaljujući inteligenciji i visokim moralnim osobinama, kao vojnički pas (nosilac poruka pod vatrom i kroz minska polja), za spašavanje (iz vode, u planinama, iz vatre), za vođenje slijepih (prikladnije su ženke jer su mirnije), u policiji (slijedi tragove stare i nekoliko dana). Njemački lovni terijer je izrazito živahan pas, pun energije, s razvijenim lovačkim nagonom. Tvrdoglav je i oštrog je karaktera, pa je i izvrstan čuvar.

To su strašno inteligentni psi, voljni učiti, vrlo sposobni za bilo kakav rad, stalno su u pogonu, treba puno sa njima raditi i priuštiti im dosta aktivnosti, trčanja i gonjenja po šumi. Ako je dobro odgojen on može biti savršen pas, najbolji u radu, a sa ukućanima velika maza. Ova pasmina ne zahtijeva pretjeranu brigu što se tiče njenog uređivanja - redovito četkanje je dovoljno. Njemački lovni terijer je i izuzetno energičan pas kojemu je potrebno puno kretanja i po mogućnosti prilika da pokaže svoje lovne sposobnosti. Njemački lovni terijer ima samo jednog gospodara kojeg će slušati.

Svako živo biće, pa tako i pas, počinje učiti od trenutka kada dođe na svijet i nastavlja učiti tijekom čitavog života. Učenje na temelju pogrešaka ili uspjeha u postizanju željenog prirodni je proces bez kojeg ne bi bilo opstanka vrsta i nemoguće ga je izbjeći. Vaš će pas učiti htjeli Vi to ili ne i bez obzira jeste li uopće svjesni da ga nečemu učite. U usporedbi s nama, sposobnost psa za učenjem je fenomenalna. Ono za što su nama potrebne godine, štene može naučiti unutar nekoliko tjedana: fizička spretnost, značaj odnosa i razlika između ispravnoga i pogrešnoga. U divljini, rano je učenje vitalno za njegovo preživljavanje kao člana čopora. Ono što psa razlikuje od većine drugih životinja jest da on primarno postoji da bi živio u skladu s nama. Uspjeh mu ovisi o njegovoj sposobnosti života u ljudskom društvu i njegovu doprinosu istome. Učenje je dojmljivije kada štene prima nagradu za svoje ponašanje. Hrana je, uz dodir, za mlado štene nagrada koja ima moć. Štenad dobiva nagradu i na suptilnije načine. Fizička igra, grižnja ili jednostavno pažnja majke ili drugog vršnjaka iz legla, lijepe su nagrade koje potiču rano učenje. Srećom za nas, isto djeluju i zvukovi. Štenad nauči da su meki zvuci pozitivni, a grubo režanje negativni; to nam omogućuje da upotrebom različitog tona glasa komuniciramo s našim psima.

Ponašanje psa se temelji na osnovu instinkta, refleksa i iskustva. Instinkti u pasa se razlikuju, ovisno o pasminskoj pripadnosti i zbliženosti s čovjekom, dok su refleksi prirođeni i njima pas reagira odgovarajućom i uvijek istom radnjom ili reakcijom. Reflekse dijelimo na bezuvjetne - čije izvršenje se ne može utjecati snagom volje i na Pavlovljeve reflekse, oni su uvjetni, i predstavljaju iskustvo, odnosno naučenu radnju.

Školovanje pasa počinje onog trenutka kada je štene došlo na svijet. Prvi odgoj provodi kuja majka koja štene mora osposobiti za život u psećem čoporu učeći ga da se igra, bori, brani se, traži hranu i odvikava ga od tvrdoglavosti i samoživosti. Kuja kažnjava štene na način da ga uhvati zubima za šiju i prenese ga u udaljeni kut izvan mjesta zbivanja. Drugi dio odgoja šteneta započinje kod novog vlasnika, kada štene napusti svoju pseću zajednicu. I to se obično događa kada štene navrši 6 do 8 tjedana. U toj fazi odgoja štene mora naučiti da noću ne cvili, da spava na svom ležaju, da ne žvače cipele, da ne gloda namještaj, da ne "žica" hranu sa stola i još mnoge druge stvari. Treća faza odgoja odnosi se na redovite šetnje, gdje štene treba naučiti hodati na povodniku, da ne smije skakati na ljude, da ne smije uzimati u usta ništa s ceste, da kada ga se zove, mora doći ... Kućni odgoj šteneta počinje od prvog dana. Napravite stalan raspored hranjenja i dovoljno često ga izvodite na prostor predviden za nuždu, obavezno odmah nakon što se probudi.

Kako njemačkog lovnog terijera sada odgojite i naučite, takav će Vam biti narednih 13-14 godina, što je prosječni pseći život, zato mu neke stvari jednostavno ne smijete puštati jer se mora znati tko je u kući gazda, a tko kućni ljubimac.

Štenci se prema klasičnoj shemi cijepe s 8 i 16 tjedana starosti polivalentnom vakcinom protiv štenećaka, parvoviroze, leptospiroze i hepatitisa. Revakcinacija se obavlja svake godine, bez obzira na životnu dob psa, jer virusne zarazne bolesti mogu biti jednako fatalne u bilo kojoj životnoj dobi pasa. Cijepljenje štenadi protiv bjesnoće i mikročipiranje slijedi sa navršena puna 3 mjeseca starosti.

OZNAKE: