Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Namjeravam kupiti psa. Razmišljam o rottweileru i bernardicu. Molila bih Vas da mi kažete nešto o tim pasminama, te koja je bolja za mene. Živim u većoj kući. Dvorište nije ograđeno. Već imam ženku engleskog settera, staru pet godina. Da li je bolje uzeti mužjaka ili ženku?
Unaprijed hvala, Anja

O: Ovisno o tome za koju namjenu želite psa (za čuvara ili za društvo) ovisi i odabir pasmine. Bitno je da Vi odlučite za koju Vam namjenu pas treba i koliko mu vremena možete posvetiti.

Ali svakako imajte na umu i potrebe određene pasmine - u smislu zadovoljavanja potrebe za kretanjem, koliko dotična pasmina jede, možete li vladati iznimno snažnim psom i slično.

S obirom da već imate psa, razmislite i o tome kako bi se oni slagali. S mužjakom biste mogli imati "problem parenja", dok bi dvije ženkice mogle pokazivati međusobnu agresiju.

Rottweiler je uzgojen u Rottweilu u Njemačkoj tijekom 19. stoljeća, kao gonič i čuvar. Danas je ova pasmina (potomak davnih lovaca na medvjede) popularna diljem svijeta kao kućni ljubimac i pas čuvar. Rottweiler može ispoljiti svoju naglost, iako su uzgajivači umanjili to ponašanje. U svakom slučaju ovo je pasmina koja je voljna učiti i ako se u nju uloži vrijeme i dresura  (koja je nužna, kao i redovito kretanje), ovaj snažan pas može biti miran i odan pratilac. Snažnog tijela i vilice može pružiti moćnu zaštitu, te pokazuje prirodnu volju da zaštiti kuću i obitelj.

Bernardinac je nekoć bio agresivna, kratkodlaka pasmina nastala od planinskih mastifa koje je u Švicarsku donijela rimska vojska. U samostanu Sv. Bernarda od sredine 17. stoljeća uzgajana je ova pasmina koju su redovnici koristili za vuču. Sadašnje ime ove impresivne pasmine počelo se upotrebljavati 1865.godine. Bernardinac je hrabar i pouzdan pas koji treba puno prostora i redovito kretanje. Nazivaju ga još i "nježnim divom" i nije prikladan za život u gradu.

OZNAKE: