Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Možete li mi reći nešto o pasmini Njemački kratkodlaki ptičar? Koliko mu kretanja treba, kakav je s djecom, je li brzo uči, koliko jede? Pošto nisam lovac volio bih ga držati kao kućnog ljubimca. Hvala, Siniša

O: Deutscher kurzhaariger Vorstehhund (Njemački kratkodlaki ptičar) je poslušan, inteligentan, vjeran, aktivan, oprezan, zaigran i ljubazan pas koji voli učiti. Kako su inteligentni i lako uče, kratkodlake njemačke ptičare nije teško odgojiti, ali im je potreban dosljedan vlasnik. Izvrsno se slažu s djecom, drugim psima i kućnim životinjama.

FCI: Grupa 7, Sekcija 1 (FCI- 119).

Visina mužjaka iznosi 62 - 66 cm, visina ženke 58 - 63 cm, prosječne težine između 27-32 kg. Kratka dlaka može biti smeđa (sa ili bez bijelih oznaka) s tamnosmeđim ili svijetlosmeđim pjegama. Može biti i bijela sa smeđim oznakama na glavi ili smeđim mrljama. Iste varijante, samo s crnom bojom, su dozvoljene, kao i žute oznake. Dlaka iziskuje malo pažnje (povremeno iščetkavanje).

Najbolje mu odgovara sportska obitelj. Treba uvijek imati na umu da je to lovački pas i da mu se nije lako naučiti na "miran" život. Voli plivati i donositi bačene predmete.

Ako ne postoji mogućnost da idete s njime u lov, vodite ga na što duže šetnje, na kojima će moći trčati i igrati se bez uzice. Dok god se može dovoljno "ispuhati", bit će miran u kući.

Njegov je očekivani životni vijek 12 - 14 godina.

OZNAKE: