Odgovara:
Marko Vincek, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Pre par meseci sam uzeo ženku rottweilera, koja sada ima 4 meseca. Ali s njom imam jedan problem, a to je da rastura sve po dvorištu. S obzirom da imam veliko dvorište, ima šta i rasturati, uključujući i veš sa žice, čupanje trave, vršenje nužde u kućici itd. Unapred hvala, Peća

O: Odgovori na većinu pitanja vezanih uz pse i njihovu poslušnost, te sve probleme na koje družeći se s njima možemo naići, ne nalaze se u tolikoj mjeri "u psećim glavama", koliko "u glavama" nas ljudi, odnosno u našoj sposobnosti i želji da razumijemo njih.

Samim time, vrlo je vjerojatno da će većina vlasnika neposlušnih ili loše odgojenih pasa biti poprilično iznenađena činjenicom da je jedan od osnovnih razloga neposlušnosti njihovog psa upravo to što pas bolje razumije njih, nego oni njega, te da bilo kakva komunikacija s psom jednostavno nije uspješna ukoliko nije i obostrana.

Psi su društveni i vrlo inteligentni. Ukoliko vlasnik ne razumije osjećaje, potrebe i osobnost psa, pas to uglavnom uzvraća neposlušnošću i neusvajanjem vlasnikovih zahtjeva.

Osnovno pravilo odgoja i dresura pasa glasi: da bi Vaš pas razumio Vas, potrebno je, prije svega, da Vi razumijete njega, njegove potrebe, nagone, osobnost i inteligenciju.

Trebate biti svjesni da je Vaš pas istovremeno i vrlo inteligentno i osjetljivo biće. Pokušajte ga razumjeti i usvojiti njegove zahtjeve. Pokušajte što više naučiti o psima, o njihovoj psihologiji, načinu ponašanja, nagonima i potrebama jer ćete jedino tako postići to da Vas Vaš pas voli, cijeni, poštuje i razumije.

Zanimljive i korisne informacije o ponašanju pasa možete pročitati u tekstu kolegice Zdravke Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Poslušnim i dobro odgojenim psom smatramo onoga psa koji u svakom trenutku izvršava naredbe zadane od strane vlasnika. Međutim, da biste dobili takav stupanj poslušnosti, bitno je tijekom odgoja psa biti vrlo dosljedan i uporan, drugim riječima, moramo moći od psa dobiti ono sto smo tražili.

Općenito, naredba označava radnju ili položaj tijela u kojem pas ostaje sve do trenutka dok vodič ne izrekne neku drugu naredbu ili psa oslobodi naredbe (oslobađanje ili "vađenje" iz naredbe znači da je pas nakon tog trenutka slobodan). Naredba psu se izriče po principu IME PSA + NAREDBA, i to samo jednom. Nakon toga se očekuje da pas izvrši naredbu. U protivnom slučaju se korigira. Važno je da se pas korigira sve do onog trenutka dok ne izvrši naredbu na pravilan način.

Savjetujem Vam da budete ustrajni i uporni jer ćete najbolji napredak u učenju Vašeg psa postići baš sada, u ovoj dobi psa od 4 mjeseca, kada psi zapravo najbolje i najkvalitetnije uče. Imajte na umu da je Vaš pas još štene, kako fizički tako i psihički, i da ponekad treba razumjeti njegovu zaigranost.

S rottweilerom je relativno lako raditi, dobro usvajaju naučeno, odnosno prilično su podložni dresuri. Vrlo su društveni pa će Vas često slijediti i pažljivo pratiti što to radite. Zbog njihove jačine i snage nužna je socijalizacija i trening u ranoj dobi. Nervoza, sramežljivost ili pretjerana uzbuđenost su nepoželjne kod psa ovakve veličine i snage.

Detaljnije sam o ovoj pasmini pisao ovdje.

OZNAKE: