Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam štene shi tzu-a staro 3 mj. te kako mi je on prvi pas, ne bih htjela pogriješiti u odgoju i prehrani. Uzgajivač mi je preporučio da ga nastavim hraniti s Pedigree Junior dehidratom, ali veterinar i drugi vlasnici pasa nisu bili oduševljeni tim izborom pa sam prešla na Hill's dehidrate, koje je počeo odbijati nakon što je probao konzervu i kuhanu piletinu s rižom iz domaće kuhinje. Nakon Hill'sa, u pet shopu su mi preporučili konzervu Gran Carne za koju nisam sigurna kakve je kvalitete, a i čula sam da ne valja često mijenjati proizvođača hrane. S obzirom na toliko različitih savjeta i da se radi o maloj pasmini kod kojih navodno treba pripaziti kad se radi o prehrani, zanima me vaš savjet, odnosno savjet stručnjaka.

S kojom ga hranom hraniti, da li se držati jednog proizvođača i kako se vratiti na dehidrate koji su navodno bolji za štenad! Zatim, imam problem s "ljudskom hranom", da li on tako mali smije jesti kuhano, jogurt i voće? Nisam sigurna da li je to za njega isto prevelika promjena da ponekad pojede takav obrok ili se stvarno treba držati jedne te iste hrane dok ne ojača? Također su mu se ispod i oko očiju na dlaci počele stvarati crvene i smećkaste fleke, kako i koliko često mu treba čistiti i njegovati oči da bi ta dlaka bila snježno bijela kao prije? Duga dlaka mu dodatno iritira oči pa me zanima kako mu pomoći i s koliko mjeseci prvi puta posjetiti frizera? Moj psić dosta emotivno proživljava dječji plač i vrisku (koja hvala Bogu nije česta) i panično cvili i trese se. Strah me da zbog toga proživljava traumu i ne znam kako mu pomoći.
Unaprijed vam hvala na vašem odgovoru i vremenu posvećenom mom neiskustvu! Tea

O: Shih Tzu je jedna od starijih pasmina, s prekrasnom dlakom koja zahtjeva svakodnevno četkanje, ali nema linjanja te se preporuča budućim vlasnicima koji pate od alergija. Također ne preporuča se obiteljima koje imaju vrlo malu djecu, jer je ova pasmina vrlo ljubomorna na svog vlasnika i zahtjeva od njega potpunu pažnju, u suprotnom počinje odbijati hranu, mršaviti i lako oboli od zaraznih i drugih bolesti. Djeca ispod 6 godina starosti mogu ga u igri nehotično ozlijediti, a posebno štene koje je vrlo malo i osjetljivo.

Male pasmine poput Vašeg šteneta, maltezeri, pudle, terijeri vrlo su izbirljivi u prehrani i od većine vlasnika ćete doznati da više vole "kuhano meso" ili "konzervice", da odbijaju suhu hranu za male pasmine kao što nude Hills, Royal Canin, Eukanuba i drugi prozvođači. Vaš pas će uskoro ili je već počeo mijenjati mliječne zubiće u stalne, to će potrajati još 2 mjeseca i u tom periodu mijenjanja zubića (malo ih ipak boli) više grickaju igračke, namještaj i cipele, a odbijaju suhu hranu, jer im je lakše pojesti i progutati mekši obrok (kuhano ili konzerve). Veterinari preporučaju super premium hranu (prethodno navedeni proizvođači) koja je pripremljena prema najsitnijim nutricionističkim potrebama šteneta ili odraslog psa kao i prema veličini pasmine (mini, medium, maxi, large, giant). Putem ove hrane štene dobiva sve potrebne tvari za razvoj koji je vrlo intezivan. Male pasmine kao Vaš, rastu i spolno sazrijevaju do 8-10 mjeseca života, za usporedbu kod nas ljudi (djeteta) to je period do 14 godine života, u tom periodu ne smije ništa nedostajati od vitamina, minerala, bjelančevina, jer će se negativno ispoljiti u daljnjem životu. Moguća je pojava organskih oboljenja jetre, mišića,krvožilnog sustava, koštanog sustava. Loše hranjeni štenci lakše će oboljeti od nekih bakterijskih i virusnih bolesti zbog oslabljenog i nedovoljno izgrađenog imuniteta.

Preporuka je hraniti štence što više super premium suhom hranom (suhu hranu štene će gristi i žvakati, time jača žvačne mišiće i samu čeljust s zubima). Meku ili kuhanu hranu štenad halapljivo guta (poput usisivača), preoptereti želudac koji ne može tu hranu probaviti do kraja i javlja se nadutost, mekša stolica, povraćanje i sl. Kuhana hrana koliko god da je ukusna našim ljubimcima može biti nedostatna u nutricionističkom pogledu (nedostatak određenog vitamina ili aminokiseline ili minerala kao što je kalcij). Nastojte da štene što više tijekom dana konzumira super premium hranu (3 obroka), a između tih glavnih obroka možete mu dati nešto kuhanog mesa, jogurta ili konzerve, ali u vrlo malim količinama.

OZNAKE: