Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me da li psi s mekanim došapljem i otvorenim šapama imaju kasnije nekih zdravstvenih problema (otežano hodanje ili slično). Konkretno, radi se o pasmini Tornjak.
Hvala,
Tina

O: Tornjak je stočarski pas ne laganih, ali ne i grubih i teških kostiju, elastičnih jastučića. Ukorijenjeno je mišljenje da su to robusne, otporne, općenito zdrave pasmine, no kao i sva živa bića i oni su podložni bolestima.

Zbog njihove veličine i velike aktivnosti zglobovi ovih pasa izloženi su velikim naporima, te ako su nezaštićeni brzo se oštećuju. Zbog velike tjelesne mase zglobovi su pod velikim opterećenjem, pa tako šape i same mekuši.

Meko došaplje i otvorene šape ne predstavljaju poseban problem, no kod takvih je šapa vrlo važna higijena, što znači da se nakon svakog boravka u prirodi šape temeljiti operu i još važnije da se dobro osuše, kako ne bi se stvorio pogodni medij (vlaga) za razvoj mikroorganizama (bakterija, gljivica).

Stoga pozornost treba obratiti prvenstveno na lokomotorni sustav.

Ako se radi o štenetu moram naglasiti da je potrebno 18 do 24 mjeseci da štene ove pasmine potpuno izraste. Dug i naročito osjetljiv rast koštanog sustava odvija se u tri faze:

- prva faza traje od odvikavanja od sisanja do petog mjeseca života; štene razvija svoj koštani sustav, te postigne oko petog mjeseca života 50% težine odraslog psa.
- druga faza traje od petog do osmog mjeseca života; štene je još uvjek u fazi intezivnog razvoja koštanog sustava. U ovoj fazi vrlo je bitno da štene ne nakupi prekomjernu težinu, jer prevelika masa tijela izleže velikom naprezanju koštani sustav, pa i šape i mekuši.
- treća faza; razvoj mišićne mase.

U našim trgovinama u ponudi imamo hranu namjenjenu specijalno za gigantske pasmine:

- Royal Canin Giant Babydog, Giant puppy,Giant junior i Giant adult.
- Hill's Puppy large breed, Adult large breed.
- Eukanuba Puppy large breed, Adult large breed.
- Pro plan Puppy large breed i Adult large breed.

Takva hrana sadrži hondro protektore, koji usporavaju trošenje hrskavice i pomaže regeneraciju pomoću glukozamina i hondroitin sulfata. Ima protu-upalni učinak zahvaljujući omega 3 masnim kiselinama.

Od ostalih preparata poželjnih za primjenu kod gigantskih pasmina mogu Vam također preporučiti Chassoton granulat 4% koji sadrži ekstrakt školjkaša, te poboljšava pokretljivost zglobova i opteretljivost vezivnog tkiva, te Caniviton forte granulat i Caniviton highdensity tablete koje sadrže hondroitin sulfat, nužan za regeneraciju hrskavice, tetive i ligamenta. Svi preparati dostupni su u veterinarskim ljekarnama Pet centra.

OZNAKE: