Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me da li labradori smiju spavati (odnosno živjeti) van kuće. Naime, živim s roditeljima i za 17 rođendan bih trebala dobiti psa od sestre. Mama ne želi psa u kući, meni je pak žao da bude stalno vani (imamo ogromno dvorište). Mogao bi možda prvih par mjeseci biti eventualno u kuhinji jer je stražnji izlaz iz kuće kod kuhinje. No kasnije pas više ne bi smio biti u kući a mene zanima da li je to dobro za psa? Moja je baka imala labradora i on je stalno bio vani, no labradori ne vole usamljenost a ja ne mogu garantirati da ću svaki trenutak provoditi s njim, a to bi mi bilo još i teže kad bi on bio vani. U velikoj sam dilemi, jer labradori su mi najdraži psi a ne bi htjela da bude usamljen. Baš nemam sreće. Hvala, Jelena.

O: Labradorski retriveri su psi velike pasmine. Po naravi su veseli, zabavni i odani pratioci. Blagi su prema djeci i drugim kućnim ljubimcima. Uzgojeni su kao psi za lov, a zbog svoje izuzetne naravi i ljepote vrlo su česti kućni ljubimci. Tijelo im je snažno s razvijenim potkožnim masnim slojem što ih čini otpornim na hladnoću. Odlični su i izdržljivi plivači. Gornja dlaka im je kratka, gusta i prilično tvrda. Ispod nje je poddlaka koja je meka i nepromočiva. Živi li pas uglavnom na otvorenom, tijekom jeseni mu izraste gusto krzno koje ga tijekom zimskih mjeseci štiti od hladnoće.

Za psa bi u dvorištu trebali osigurati kućicu, najbolje drvenu i dobro izoliranu. Pseća kućica ne bi se smjela pomicati, a trebala bi sadržavati higijenski perivi krevet i biti dovoljno velika da se pas u njoj protegne.

Pas će u dvorištu imati dovoljno mjesta za kretanje i igru, a vjerujem da bi mu na tome zavidjeli mnogi kućni ljubimci koji strpljivo u stanovima čekaju svoje vlasnike da ih izvedu na šetnju. Istina je da se pas u kući brže socijalizira i lakše uči, a kontakt i blizina vlasnika trajna je potreba pasa kućnih ljubimaca. Ako ćete se tijekom dana dovoljno baviti psom, mislim da će mu život biti vrlo lijep.

Važno je samo da pri dolasku štencu osigurate slične uvjete života u kojima je bio do odvajanja. Prilagodba na nove uvjete držanja trebala bi teći postepeno, a zavisi o tome koliko je pas star.

OZNAKE: