Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam labradora starog 3,5 mjeseca, a kako živimo na 3. katu, svaki dan smo prisiljeni nositi ga uz i niz stepenice kad ide van. Zanima me do kada je preporuka, s obzirom na razvoj kralježnice, da ga tako nosimo? Sljedeće pitanje tiče se hrane - čula sam da je poželjno promijeniti hranu s vremena na vrijeme, pa me zanima o kojim se to vremenskim intervalima radi? Do sada je jeo Royal canin, koji smo sad zamijenili s K9 pa me zanima vaše mišljenje o toj hrani i koja je inače razlika između hrana? A zanimalo bi me i kada ga možemo prvi put kupati i čime?
Hvala unaprijed uz pohvale stranici, centrima i osoblju.
Niv

O: Labrador retriveri su porijeklom iz Kanade, vole vodu, zabavni su, veseli, blagi prema djeci i drugim kućnim ljubimcima. To je pas čvrste konstitucije i sklon je nakupljanju masnog tkiva podjednako raspoređenog na potkožju koje ga dobro štiti od hladnoća sjevernih voda. Ne morate više svog psa nositi niz i uz stepenice, samo mu nemojte dozvoliti kada silazi da trči, jer je kod silaska puno veće opterećenje na zglobove i kralježnicu. Na nasljedne pogreške u građi tijela kao što su displazija kukova, displazija lakatnog zgloba, luksacija patele, Calve-Perthes-ova bolest i mnoge druge, ne možete utjecati, već treba biti oprezan pri odabiru šteneta.

Uopće se ne preporučuje promjena hrane s jednog proizvođača na drugog, osim ako pas nerado konzumira hranu od dotičnog proizvođača ili ima kakve druge probleme od te hrane. Royal canin pripada skupini superpremium hrana zajedno s Hill'som, Eukanubom i Proplanom, dok K-9 pripada skupini premium hrana zajedno s Boshovom hranom, Belcandom i Allevom. Superpremium hrane su hrane najveće kvalitete na tržištu što se tiče sastava te dodatnih sastojaka (vitamini, minerali, glukozamini za velike pasmine pasa...), a posebno su još kategorizirane za štence, odrasle pse, stare pse, za male, srednje i velike pasmine pasa, pa ih se može naći u više različitih okusa te imaju svoj medicinski program. Premium hrane također su kvalitetne i pružaju optimalan omjer cijene naspram kvaliteti, također su podijeljene po dobnim kategorijama, okusima i neke od tih hrana su podijeljene prema veličini psa.

Prema nekim proizvođačima psećih šampona prvo se kupanje šteneta može obaviti već sa 6 tjedana starosti šteneta. Međutim, s veterinarskog stajališta ne preporučuje se kupati štence mlađe od dva mjeseca koji nisu barem jednom cijepljeni protiv psećih zaraznih bolesti, jer je svako kupanje stres za mali pseći organizam i umanjuje imuni status psa, a osim navedenog lojne žlijezde mogu hipertrofirati i tada luče preveliku količinu loja, čak i onda kada to nije potrebno i na taj način može doći do seboreje. Prilikom kupanja Vašeg psa preporučujem da svakako koristite pseći šampon posebno namijenjen štencima, te da ga dobro isperete od šampona i posušite kako ne bi obolio. U Pet centrima imamo šampon za štence od više proizvođača: od Trixia, Beaphara, Gimborna, All systema, Biogrooma, Friskiesa, Essentialsa... Svakako potražite pomoć veterinara ili prodavača kako bi Vam pomogli pri pravilnom izboru šampona za Vaše štene.

OZNAKE: