zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Poštovani, prije otprilike tjedan dana rezervirala sam štene pomeranskog špica koji bi za preuzimanje trebao biti spreman u drugoj polovici veljače, no nekoliko dana kasnije kontaktirala me poznanica koja također ima pomeranskog špica (starog već 2-3 godine) iz iste uzgajivačnice te mi rekla kako je pas već nekoliko puta imao problem s ispadanjem dlake te da je prilikom posjeta veterinataru utvrđeno da ima bolest alopecije. Osim nje isti problem je imao i pas također zajedničke poznanice koja je isto tako vlasnica pomeranskog špica kupljenog u istoj uzgajivačnici. Uzgajivačnica se nalazi na popisu uzgajivačnica Kinološkog saveza te su svi potrebni dokumenti (rodovnica,veterinarska knjižica...) uredno uručeni objema poznanicama. Zanima me je li za takvu bolest odgovorna uzgajivačnica? I smatrate li pametnim kupnju štenca iz takve uzgajivačnice?
Unaprijed hvala i lijep pozdrav. Iva

O: Alopeciju ili gubitak dlake karakterizira djelomični gubitak dlake, za razliku od linjanja kada dlaka ravnomjerno ispada po cijelom tijelu.

Općenito, alopecija nastaje zbog nemogućnosti rasta dlake, uklanjanja dlake lizanjem i češanjem ili dlaka spontano ispada.

Alopecija može imati više uzroka. Predisponirajući faktori za kožne bolesti su oni koji narušavaju epidermalni integritet kao što je češanje, udarac, visoka vlaga, prljavština, zapetljana dlaka, kemijska iritirajuća sredstva, vrlo niske ili vrlo visoke temperature te parazitarne infekcije. Nabrojenom mogu doprinijeti i faktori kao što je manjak pojedinih nutrijenata u prehrani (npr. vitamini - B kompleks, vitamin A; minerali - cink; esencijalne masne kiseline - omega 3 i omega 6) koji dovode do poremetnje zaštitne funkcije kože, ali i padu imuniteta organizma. Tako, već nedostatak masti u hrani uzrokuje suho perutanje kože, otpadanje dlake, tzv. parakeratozu. Opadanje dlake javlja se kao ograničeno ili kao prorjeđenje dlake cijelog tijela.

Kao i u mnogih drugih pasmina pasa, i kod pasmine njemačkog patuljastog špica ili pomeranca se mogu pojaviti određeni zdravstveni poremećaji. U tom slučaju mogli bi govoriti o određenoj pasminskoj sklonosti. Tako, za ovu pasminu pasa se može reći da su skloni različitim zdravstvenim poremećajima kao što su katarakta, distihijaza, kolaps traheje, hematomim uške, entropion, hipoglikemija, luksacija patele, alopecija i hiperpigmentacija kože, živčane poremetnje.

"Bolest crne kože" kako se najčešće naziva ili alopecija X u njemačkih patuljastih špiceva javlja se kao kombinacija alopecije i hiperpigmentacija (tamnjenja kože). Ovo stanje rijetko se javlja, češće u mužjaka nego u ženki i može biti nasljedna. Iako većina oboljelih pasa pokazuju znakove nakon puberteta, može se javiti u bilo kojoj dobi. Druga stanja koja mogu nalikovati ovoj bolesti su: Cushing´s sindrom, hipotireoidizam, kronične kožne bolesti i poremećaji reproduktivnih hormona.

Naravno, navedeni zdravstveni poremećaji se ne pojavljuju uvijek, pa je iz tog razloga i preporučljivo da se ljubimac uzima iz nekih od provjerenih uzgajivačnica ove pasmine pasa. Na takav način je moguće bitno reducirati vjerojatnost pojavnost određenih nasljedno uvjetovanih zdravstvenih poremećaja.

Kako se uzgajivačnica nalazi na popisu Kinološkog saveza teško je sumnjati u njezinu vjerodostojnost. Niz je faktora, osim samog genetskog materijala koji utječe na zdravlje kože i dlake ljubimca: kvalitetna ishrana, redovita preventiva protiv zaraznih bolesti cijepljenjem, redovita dehelmintizacija i zaštita od vanskih parazita, održavanje higijene dlake i okoline u kojoj pas boravi.

Stoga, odluku o kupovini ljubimca morat ćete ipak donijeti sami. Pokušajte otvoreno porazgovarati sa vlasnicima uzgajivačnice o rizicima, možete se dodatno raspitati i u Kinološkom savezu a sve kako biste mogli donijeti ispravnu odluku.

OZNAKE: