Odgovara:
Danijela Biban, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, ljubazno molim za savjet - što mi možete reći o križancu pitbulla i američkog staforda, što mi možete reći o toj pasmini, da li da kupim mužjaka ili ženku.
Unaprijed zahvaljujem,
Petar

O: Za križance je specifično (bez obzira jesu li nastali križanjem "čistokrvnih" roditelja različitih pasmina ili roditelja koji su i sami bili križanci) da se nikada ne zna koliko će narasti i koje će karakteristike svojih roditelja imati kad odrastu.

Budući planirate uzeti psa križanca dviju pasmina koje se svrstavaju u "opasne", ukratko ću opisati obje.

Stafordski terijer je srednje velik pas (43-48 cm), a karakterizira ga čvrsto, mišićavo i snažno tijelo na kojem se ističe široka i krupna glava, s izraženim žvačnim mišićima. Može doći u nekoliko boja: crna, bijela, "plava", smeđa ili u kombinaciji.

Ovi su psi izrazito hrabri, svjesni svoje snage, izraženog nagona za dominacijom. Prema ljudima su uglavnom dobroćudni, a prema vlasniku i njegovoj obitelji odnose se zaštitnički. Ova ih osobina često svrstava u pasmine koje kvalificiramo kao odlične čuvare. Prema drugim psima (ali i ostalim životinjama) su nepovjerljivi i skloni su ispoljiti agresivno ponašanje. Upravo iz ovog razloga, rana socijalizacija, obavezna dresura, te dosljedan i strog odgoj (bez fizičkog kažnjavanja jer u psu izazva nepovjerenje prema vlasniku, a ponekad može rezultirati upravo suprotnim ponašanjem - još izraženijim ispoljavanjem agresije, čak i prema vlasniku), jedine su mjere za potiskivanje negativnih osobina pasmine. Ovo nisu psi za neiskusne vlasnike!

Pit bull terijer je snažan pas, srednje veličine (35-40 cm) i izrazito mišićavog tijela. Ovu pasminu prati mit o "paraliziranju čeljusti" iz koje ne ispušta plijen sve dok ga ne  ubije. Prava je istina da ovi psi imaju izraženu žvačnu muskulaturu i snažan ugriz, ali i da, poput ostalih pasa, puste kada im se tako naredi. U povijesti je ovaj pas korišten za tjeranje bikova na sajmove, u klaonice ili na kastraciju, ali i za borbe sa bikovima ili medvjedima.

Ovi su psi, poput staforda, svjesni svoje snage, skloni dominaciji i ne oklijevaju ući u sukob sa ostalim psima. Prema ljudima su uglavnom dobroćudni, ukoliko su pravilno odgojeni. Agresivno ponašanje treba se od malena nastojati u potpunosti potisnuti, uz što raniju socijalizaciju sa ostalim psima, dresuru i čvrst i dosljedan odgoj. Ni ova pasmina nije za neiskusne vlasnike!

Idealan je vlasnik mirna, staložena osoba, koja poznaje vrline i mane ovih pasa i koja zna kako iskoristiti njegov potencijal i oblikovati ga u poslušnog, inteligentnog, privženog i nezahtjevnog ljubimca. U takvim slučajevima, ovi psi neizmjerno vraćaju ljubavlju i poslušnošću za sav trud koji je u njih uložen.

Uzeti mužjaka ili ženku, dilema je sa kojom se suočavaju mnogi potencijalni vlasnici pasa. S obzirom da ćete imati križanca dviju "opasnih" pasmina sklonih ispoljavanju agresivnog ponašanja, mislim da je bolje da uzmete ženku. Ženke su uglavnom mirnije, privrženije su vlasniku, a ukoliko dođe do konflikta sa drugim psom, lakše ćete je obuzdati jer su ipak manje i lakše. Ukoliko ne planirate leglo, preporučila bih sterilizaciju, koja bi dodatno mogla smiriti njen temperament i učiniti je još privrženijom vlasniku. U svakom slučaju, za koji se god spol odlučite, važno je što ranije socijalizirati psa, odgajati ga čvrsto i dosljedno, da zna da se neki loši oblici ponašanja neće tolerirati, a mislim da tečaj dresure ne bi bio na odmet.

OZNAKE: