Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Možete li mi nešto reći o pasmini kavalirski španijel kralja charlesa. Da li je za stan, da li bi mogao ostati u stanu sam na neko vrijeme, čime ga njegovati i ostale stari Unaprijed Vam Hvala Antonela!

 O: Kavalir King Charles španijel je simpatičan pas, pun energije, topao, blag, osjećajan, sportskog duha, koji se prilagođava našim raspoloženjima. To je pas koji se može držati u stanu, voli se sklupčati k nama u naslonjač, ali jednako tako voli šetati i trčati kilometrima kada mu se za to ukaže prilika. Zemlja porijekla ove pasmine je Velika Britanija, a kao pasmina datira od dvadesetog stoljeća.

Ovaj pas ima malo, skladno tijelo, kraljevskoga držanja, a krasi ga dugačka, svilenkasta dlaka, lagano valovita, koja zahtjeva svakodnevno četkanje i njegu. Visina tijela je oko 31-33 centimetara, a težina od 5-8 kilograma. Očekivana životna dob je oko 9-14 godina.

Zbog intezivnog uzgoja, zbog velike potražnje za ovom pasminom, nažalost porastao je broj srčanih tegoba u ovoga psa. Svakako Vam preporučam da svoga psa odvedete na kompletan sistematski pregled, kako bi dobili uvid u njegovo zdrastveno stanje, te isključili moguće srčane tegobe.

Treba uzeti u obzir da je pas živo biće, i da zahtjeva adekvatnu brigu i njegu. To se osobito odnosi na vrijeme koje ćete provesti s njim. Ako će pas neko vrijeme u toku dana boraviti sam, osobito štene, sklono je istraživanju svoga novoga doma, a i uništavanju stvari po stanu, osobito u fazi kada počinje izmjena mliječnih zubi u stalne zube. Ako mu ne možete omogućiti prostoriju u stanu koja će biti rezervirana samo za njega, daleko od drugih stvari u stanu, smjestite ga u kavez za pse. Mnogim vlasnicima i ljubiteljima pasa kavez izgleda kao zatvor, ali psu on može postati njegovo prirodno skrovište i mjesto gdje se on osjeća sigurno i u kojem ne želi neprilike. Ukratko, učenje na kavez pruža rješenje za različite probleme ponašanja. Izaberite odgovarajuću veličinu kaveza, za što se možete posavjetovati s našim veterinarima. U kavez možete smjestiti dekicu ili sl. , igračke, te hranu i vodu. Pas se instiktivno osjeća ugodno u sigurnosti svoga skrovišta. Privikavanje na kavez znantno ubrzava usvajanje kućnih pravila.

Savjetujem Vam da psa hranite sa super premium hranom, kako bi izbjegli moguće probleme sa osjetljivom probavom, te kožom i dlakom. To su: Royal Canin, Hills, Eukanuba i Pro Plan. Sva četiri vrste hrane imaju posebno formuliranu hranu za štence malih pasmina.

Za sve dodatne informacije, o njezi i brizi Vašeg ljubimca možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.

OZNAKE: