Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Možete li mi reći nešto o Jorkširskim terijerima? Da li se linjaju, kako ih se njeguje, gdje se mogu nabaviti, koji su stilovi šišanja i kakvi su putnici?
Hvala!
Kety

O: Yorkshire Terrier je mala pasmina pasa. Odrasli psić dosiže visinu od 15 - 17 cm, težinu do 3,2 kg, živi preko 15 godina. Uzgajaju se već preko 100 godina. Uzgajani su u početku da budu mali lovci. Danas to više nisu, ali je ta osobina malog lovca i ratnika ostala zabilježena u njihovim genima.

Vrlo su znatiželjni, hrabri i uvijek spremni na svaku avanturu, što ih nerijetko dovodi u velike nevolje i nezgode. Vlasnici ih moraju zato neprestano imati pod kontrolom, uza sebe i na povodniku (vodilici).

Zlatno smeđe su boje s crnim paležom, duge, sjajne i fine dlake poput svile koja se proteže od kičme i pada s obje strane do poda. Ako se ne izlažu (na psećim izložbama), vlasnici ih obično šišaju na kraću dužinu. Vrlo su živahnih pokreta, crnog malog nosića i očiju, normalnog škarastog zubala, ušiju u obliku slova "V ", vrlo obilne i duge dlake na području glave koju je nužno vezivati u repić da se ne bi prljala pri hranjenju te da mu vidno polje bude što preglednije. Zato većina vlasnika trima dlaku na glavi svojih ljubimaca.

Jorkširski terjieri vrlo su lojalni svojim vlasnicima, a sumnjičavi prema strancima i gostima u kući. Agresivan je prema drugim psima, posebno manjim od sebe, bolje se slažu s odraslijom djecom. Lako uče i treniraju, tvrdoglavi su i zahtjevaju punu pažnju svojih vlasnika te energično brane svoj teritorij (stan). Ne smije im se popuštati u odgoju jer postaju neurotični i tada neumjerno laju, te ih je nužno odučiti od toga. Uza sve to oni su jedna od najobožavanijih malih pasmina, jer osvajaju svojom umiljatošću, slatkoćom i energijom "malog ratnika".

Uglavnom pate od bronhitisa i problema zubnog propadanja te od paraliza ekstrermiteta uzrokovanim hernijom diska leđnih kralježaka. Skokovi i padovi dovode do lomova ionako već malih i fragilnih kostiju. Peporuka je hraniti ih isključivo premium suhom hranom (Hill's, Eukanuba, Royal Canin za male pasmine) zbog zdravlja usne šupljine i koštanog sistema (prethodno navedeni problemi).

Lako se prilagode životu u stanu i vrlo su aktivni unutar njega. Osjetljivi su na hladnoću i preferiraju boravak u toplom okolišu. Potrebna je DNEVNA briga o njegovoj dlaci, jer za izložbe ona mora biti besprijekorne boje, izgleda i sjaja što se postiže brižnim i ispravnim češljanjem (ne čupanjem) dlake, vezivanjem u repić na glavi i vezivanjem ostale dlake na tijelu pomoću svilenih papirića da bi se očuvala duljina i kvaliteta, te kupanjem sa specijalnim šamponima namijenjenim za tu vrstu dlake (BIO GROOM, RING 5 i dr.). Na žalost pravu tajnu o njezi dlake terijera znaju samo stari i iskusni uzgajivači i "groomeri". 

Mali su psi i lako ih je voditi s nama na putovanja u tzv. transporterima koje možete nabaviti u Pet centru, a vole boraviti u njima i kad niste na putu, gdje spavaju i preko noći jer im je nužan osjećaj sigurnosti i zaštićenosti.

Ako želite nabaviti Jorkšriskog terijera nazovite Hrvatski kinološki savez u Zagrebu koji će vam dati željene podatke - o uzgajivačima, trenutnim leglima u Hrvatskoj i izložbama pasa. Moja je preporuka da posjetite što više izložbi, jer ćete tamo najviše doznati i naučiti o željenom psiću.

OZNAKE: