Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Jako mi se sviđaju graničarski koliji. Mislim da imam sve uvjete koje on traži, lijepo mjesto na selu, livade i polja, dobru obitelj koja će se brinuti o njemu, ljubavi i zabave mu neće nenedostajati. Ali me zanima kako se oni hrane, šta mi je sve potrebno da bih održao njihovo zdravlje i da imaju savršenu prehranu (koliko puta na dan jedu, šta bi bilo najbolje da jedu, neki dobri domaći pripravci jer nisam u mogućnosti stalno imati kupovne hrane)? Zahvaljujem od sveg srca, Mario

O: Kao što već znate, graničarski koli (Border collie) je pas srednje visine, skladnog izgleda, raznih kombinacija boja, a najčešće crno-bijele.

Potječe s velikobritanskih otoka, gdje je služio čovjeku kao ovčarsko-pastirski pas.Njegova svestranost ga danas čini popularnim pa ga, osim primarne funkcije, koriste u spasilačkim službama, kao psa za pomoć slijepima ili invalidnim osobama, natjecatelja u poslušnosti ili agilitiju, izložbenog psa ili jednostavno kao kućnog ljubimca.

Poslušan je, radišan pas i nevjerojatno odan prema poznatima, a osjetno rezerviran prema strancima.

Temeljit je u radu, željan da nauči i zadovolji vlasnika, stoga ta neumorna pasmina s visokom razinom energije zahtjeva vlasnika koji će mu pružiti stimulirajuće radne aktivnosti. On mora imati nešto što ga okupira i na što će iskoristiti svoju visoku inteligenciju i energiju pa makar ga konstantno učili novim trikovima. Ako nema takve stimulacije, sklon je depresiji i promjenama ponašanja.

Što se tiče prehrane,  pretpostavljam da ćete nabaviti štene, a štenci imaju povećane potrebe za svim hranjivim tvarima. Štenad se odbija od sise i počinje jesti čvrstu hranu u dobi od 3 do 4 tjedna i to u manjim porcijama, tri do četiri puta dnevno.

Štenad raste vrlo brzo i trebaju vrlo probavljivu hranu iz koje može apsorbirati sve hranjive tvari. Njihova hrana mora biti uravnotežena  s određenim količinama bjelančevina, masti, minerala i vitamina.

Neki vlasnici pripremaju domaću hranu za svoje kućne ljubimce, ali je vrlo teško pogoditi pravi omjer svih potrebnih sastojaka. Gotova hrana ima prednosti što zadovoljava sve potrebe šteneta za hranjivim tvarima i uz nju je dovoljno dati samo vodu. Osim toga, praktična je i može se čuvati duže vrijeme bez kvarenja. Svaka kupovna hrana, bilo suha (dehidrirana) ili vlažna (konzerva ili vrećica) ima navedene sastojke u postocima te preporučene  dnevne količine, ovisno o dobi, težini i kategoriji psa.

Ako se odlučite da hranu pripremate kod kuće, ona mora biti sastavljena većinom od mesa i mesnih prerađevina (iznutrica), uz dodatak manje količine  riže, tjestenine ili žitarica. Pošto pri takvoj prehrani ne možete znati koliko ima vitamina i minerala, trebalo bi mu u vrijeme intenzivnog rasta, od 3. do 10. Mjeseca starosti, davati neki vitaminsko- mineralni preparat. Preporučam Vam Pfizer" VMP" radi najbolje koncentracije svih mineralno-vitaminskih tvari za sve kategorije pasa ili Canina "Welpenkalk" prilagođen štenadi. Dodatne informacije o ovoj temi možete pročitati ovdje.

Najvažnije je da se štene u prvoj godini pravilno izgradi kako ne bi kasnije, kao odrastao pas, imao posljedice nedostatne prehrane, kao što su problemi s kretanjem.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: