Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: English Springer Spaniel "- možete li mi opisati karakteristike ovog psa i koje su njegove najčešće bolesti, odnosno na kaj bih trebao pripaziti?
Unaprijed hvala,
Goran

O: Engleski springer spanijel je kompaktan, srčan, srednje velik pas koji je prema FCI podjeli svrstan u grupu 8, sekcija 2. To je atraktivan, živahan, snažan i izrazito inteligentan pas uvijek spreman za rad ili igru. Prema standardu za ovu pasminu, visine su približno 51 cm (48-51 cm), a težine između 18-24 kg.

Smatra se da bi udaljenost od glave pa do korijena repa trebala biti ista kao udaljenost od grebena pa sve do poda (proporcije).

Dlaka im je svilenkasta (nikad oštra), ravna ili malo valovita, ali nikad kovrčava. Dolaze u nekoliko boja: crno-bijela, tamnosmeđe-bijela ili kombinacija gore navedenih boja s dodatkom zagasite (najčešće na obrvama, obrazima, s unutarnje strane uški i ispod repa).

O engleskim springer spanijelima pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

Kao i kod većine pasmina, postoje neki od zdravstvenih problema koji se češće pojavljuju. Tako, često se spominje displazija kuka i progresivna atrofija retine (dovode se u vezu s nasljednim bolestima). Displazija retine i nedostatak fosfofruktokinaze se također dovodi u vezu s nasljednim bolestima. Određene jedinke ove pasmine pokazuju povećanu sklonost infekcijama uha. Takve jedinke iziskuju češće kontrole ušnog kanala, jednom tjedno održavanje higijene uha te trimanje suvišne dlake oko ušiju, a sve kako bi se spriječio rast i stvaranje uvjeta za razvoj patogenih mikroorganizama.
 
Od ostalih bolesti mogao bih izdvojiti autoimune bolesti i alergije te druge osjetljivosti na okolinu.

Ostale informacije o ovoj pasmini pasa možete dobiti na adresi Hrvatskog Kinološkog saveza, Ilica 61, Zagreb, tel. 01/4846 124 ili u Klubu ptičara i španijela, na istoj adresi (kontakt osoba je gospođa Sanja Buva - tel. 01/4846 126 ili mob. 098/163 32 44).

OZNAKE: