Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Tata mi je lovac i ima englesku seterku staru 2 godine. Ja ga nagovaram da mi kupi bordošku dogu. Molila bih Vas da mi napišete da li bi se te dvije pasmine slagale, da li je bolje uzeti ženku ili mužjaka bordoške doge, da li bi se slagala s drugim psima pošto ih u kvartu ima jako puno i da mi napišete nešto o tim pasminama.
Unaprijed hvala, Anja.

O: Bordoška doga djeluje kraIjevski, isijava moć i skladnost. To je pas izrazito jake i mišićave postave.

Postoji nekoliko mišljenja o postanku bordoške doge: ili potječe od grčkih molosa ili od mastifa koje su barbarski Alani doveli u Europu ili od pasa iz Akvitanije ili od španjolskog psa iz Burgosa. Ime je dobila po francuskom gradu Bordeauxu. Mužjak je visok 60-68 cm, ženka 58-66 cm. Najmanja je težina 50 kg. Pažljivom selekcijom uspjelo se popraviti agresivan karakter ovog psa pa je postao tolerantan i vjeran. U prošlosti je bordoška doga korištena za lov na divlje svinje i medvjede, u cirkusu i za borbe s bikovima. Zbog njene snage i hrabrosti policija ju je koristila za borbu sa zločincima, ali se pokazalo da je previše krvoločna. Pas zrači posebnom ljepotom i apsolutno je pouzdan čuvar. Zbog veličine potreban mu je odgovarajući prostor. Za njegu bordoške doge potrebna je samo četka i rukavica. Ti psi su izrazito otporni na bolesti. Taj je pas svjestan svoje snage, stoga je posebno pouzdan, a uz odgovarajući odgoj i dosta discipliniran. U mladosti je veliki proždrljivac i treba mu puno hrane. Potpuno sazrije tek nakon dvije godine. Nakon toga bordoška doga nije više tako razigrana i postane mirnija. Idealan je obiteljski pas, koji voli sve što je malo i zato se dobro razumije s djecom i manjim psima. Bordoška doga je harmoničan, miran, ljubazan, pažljiv, znatiželjan i vrlo hrabar pas. Ne laje puno, vrlo je privržen svome vlasniku i njegovoj obitelji, čuva i štiti kuću i vlasnika svim srcem. Ove pse treba odgajali dosljedno, ali mirno. Jako ovise o svom vlasniku i vole činiti dobro. Uz poneku lijepu riječ ovi psi su sretni. Bez obzira na to bordoška doga treba vlasnika koji će jasno pokazati tko je pravi gazda. Ovi psi se dobro slažu s drugim kućnim životinjama ako su odrasli s pozitivnim dojmovima. Prema djeci su ovi psi izuzetno dragi i zaštitnički. Ova pasmina nema pretjeranu potrebu za kretnjom. Ovi psi se toliko vežu za svoga gospodara da premalo pažnje doživljavaju kao kaznu. Morate li često i dugo biti odsutni od kuće, odlučite se za neku drugu pasminu.

Engleski Setter je poznat u Velikoj Britaniji još od 14. stoljeća. Setteri su bili posebno cijenjeni zbog svojih radnih osobina. To je pas elegantnog izgleda, laganih kretnji, ugodan je i dobrodušan, dobar lovac. Pitomog je izgleda i temperamenta. Engleski seter je po prirodi pravi džentlemen među psima. Engleski setter se kreće kao mačka, i kada nanjuši divljač, prišunja se kao mačka, skoro uz zemlju. Kada ukazuje na divljač (markira), postavi se uspravno, digne nos i okrene glavu prema divljači. To je pas koji ukazuje prije odstrela. Karakteristično je njegovo ošarano, dlakama različitih boja pokriveno tijelo. Upotrebljavaju ga lovci u Engleskoj. Potrebno mu je puno kretanja! Umiljat je i privrženiji obitelji nego druge pasmine lovačkih pasa. Iako popularan kućni pas, ne preporučuje se za držanje u malim prostorima. Potrebno mu je mnogo prostora gdje će uživati u beskonačnom traganju po okolnim gustišima. Duga dlaka zahtjeva svakodnevno četkanje.

Vezano uz suživot dviju pasmina pasa, s obzirom na njihovu narav, vjerovanja sam kako bi se dobro slagali. No, kako će se postaviti u zajednici umnogome ovisi o samoj prirodi pasa koji u društvu žive sa jasnom hijerarhijom. U tom društvu pas će ili imati ponašanje koje mu je diktirano, ili će povjerovati da on/ona ima pravo diktirati ponašanje ostalima unutar čopora. Kako pas nema mogućnost prave verbalne komunikacije, pas koji želi diktirati ponašanje nama ili drugim članovima čopora, mora to učiniti kroz agresiju. U čoporskim situacijama ta je agresija prirodni način komunikacije. U današnjem društvu vrlo je važno da pas ne postane agresivan prema svom ljudskom čoporu. Istraživanja su pokazala kako su češće agresivniji mužjaci. Naime, oni moraju biti opremljeni za agresivno ponašanje koje im je potrebno u suparništvu s drugim mužjacima i obrani ženki ili mladunčadi ili zajednice ili teritorija. Mužjak nesposoban za takvo ponašanje ne bi imao potomke, ili bi njihovo preživljavanje bilo u opasnosti. Tim putem slijedi prirodna selekcija.

S obzirom na navedeno, preporučam Vam ženku jer je veća vjerojatnost da imaju međusobno miran suživot. Kako bi izabrali štene iz kvalitetnog legla (s rodovnicom) obratite se Hrvatskom kinološkom savezu (Ilica 61, 10000 Zagreb, TEL./FAX.+385 1 48 46 124, +385 1 48 46 126).

Za sve dodatne informacije, o prehrani i njezi ove pasmine možete se obratiti veterinarima u Pet Centru.

OZNAKE: