Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Htio bih kupiti štene engleskog bulldoga i zanimaju me neki detalji oko te pasmine. Kakve zdravstvene probleme imaju, koliko ih je teško uzdržavati, da li sline puno, gdje se mogu kupiti i koja im je cijena? Unaprijed hvala. Kristijan

O: Bulldog je manja pasmina, čvrstog i kompaktnog izgleda s masivnom glavom, malim i tanjim ušima, kratkim repićem. Boja krzna od blijedo žute do crvene, i u kombinaciji više boja. Traži dosta pažnje i njege od svog vlasnika. Neke jedinke mogu pokazivati dominantnost. Visina odrasle jedinke je od 31-40 cm, a težina od 24-26 kg.

 Za vrijeme spavanja dosta hrče, imaju problema s disanjem zbog anatomije glave (kraći nosni prohodi), podložni su srčanom udaru pri toplom vremenu i držanju u zatvorenom i pregrijanom vozilu. Također su osjetljivi na hladnoću, a sve nas ovo upućuje da ih je najbolje držati u stanu ili kući, a ne izvan nje.
Ženke imaju vrlo težak porod te često treba pomoć veterinara, koji joj pri porodu mora pomoći "carskim rezom". Također treba paziti i na njihovu ishranu, jer vrlo lako dođe do napuhanosti crijeva i oslobađanja vjetrova uz neugodan miris (vrlo karakteristično za ovu pasminu!). Podložni su i kožnim infekcijama.

U odgoju ove pasmine treba biti vrlo čvrst i uporan, jer ne smijete dopustiti da reži na Vas ili djecu u kući. Morate se postavit kao Alfa (vođa) u kući, ne dozvoliti da prilikom ulaza i izlaza kroz vrata Vaš pas prvi prođe. Tada treba stati, vratiti psa nazad kroz vrata i sve ponoviti, tako da Vi prvi prođete. Socijalizacija je također bitna u odgoju psa, a to znači da se pas treba postepeno upoznati sa svojom okolinom koju čine članovi Vaše obitelji, prijatelji, nepoznati ljudi i ostali psi koje ćete susretati prilikom šetnje. Pas ne smije pokazivati u ovakvim slučajevima niti agresivnost kao ni uplašenost, treba ga šetati što više i odgajati od samog početka dolaska u Vašu kuću.

Za informacije o cijeni ove pasmine i gdje je možete nabaviti, obratite se Hrvatskom kinološkom savezu u Zagrebu, gdje su registrirani svi uzgajivači ove pasmine u Hrvatskoj.

OZNAKE: