Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam štene mopsa koje smo liječili od impetiga antibioticima, oralno i mazanjem oboljelih područja. Poznato je kako do impetiga dolazi zbog oslabljenog imuniteta psića. Čini mi se da bi se problem mogao ponovno pojaviti kada završimo s terapijom, tako je već jednom bilo. Isto tako, pojavilo mu se crvenilo kože na području ispod vrata. Hranimo ga Hill's hranom i inače je vrlo živahan. Možete li preporučiti nešto za suzbijanje crvenila i jačanja imuniteta? Hvala, Mia

O: Impetigo u štenadi (pyodermia, juvenilni pustularni dermatitis) predstavlja površinsku infekciju kože koja se najčešće javlja u pasa mlađih od godinu dana.

Uzročnik je bakterija (Staphylococcus), promjene na koži su lokalizirane i rijetko zahvaćaju dublje slojeve kože.

Terapija se provodi lokalnom primjenom antiseptika ili antibiotika. Ponekad blaži oblici bolesti mogu proći i bez terapije.

Kao potporu imunitetu preporučila bih "Immunoboost" pastu koja sadrži kolostrum, esencijalne masne kiseline, kompleks vitamina, željezo i specifičnu mješavinu biljnih ekstrakata. Ova pasta je u stalnoj ponudi ljekarni Pet centra. Hill´s program prehrane za štence spada u sam vrh gotovih hrana za pse, te psića svakako nastavite hraniti na isti način.

Crvenilo kože u području vrata moglo bi biti posljedica natiska od zdjelice za hranu i vodu, a takva područja koja ostaju vlažna često su podložna bakterijskim i gljivičnim infekcijama. Dijagnozu će postaviti Vaš veterinar, te preporučiti terapiju. Provjerite i je li ogrlica Vašeg šteneta uzrok crvenilu na koži vrata. Dobro rješenje bi bio hamić od mekog materijala kojim se izbjegava pritisak na vrat, a težina kojom pas zateže raspoređuje se na cijeli rameni pojas.

OZNAKE: