Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Poštovani, namjeravam nabaviti dobermanku jer mi je ta vrsta prekrasna, međutim među ljudima kruži priča da njima urasta lubanja u mozak pa sa vremenom polude. Da li je to istina? Također kruži priča da pas poludi ako ga se sterilizira prije prvog parenja? Molim odgovor.
Snježana

O: Dobermann Pinscher ili doberman je srednje velik, mišićav, pametan i poslušan pas, koji u prosjeku živi između 11-13 godina. Naravno, to je samo prosjek i postoje mnogi izuzeci ovom pravilu.

Ovo je, generalno gledajući, zdrava pasmina. Međutim, kao i druge pasmine pasa, postoje određene pasminske sklonosti bolestima, kao što su: napuhavanje, displazija kukova, urođene srčane mane,...  Također, poznat je i tzv. Wobbler sindrom - vratni spondilitis uzrokovan spajanjem vratnih kralježaka i zbijanja kralježnice. Osim gore navedenih problema ove pasmine moguć je i nasljedni  poremećaj krvi (Von Willebrandova bolest), te sklonost pretjeranoj težini u starijoj dobi.

Wobbler sindrom ili CVI (Cervical vertebral instability) predstavlja čest problem kod ove pasmine pasa. Točan uzrok pojave ove skupine simptoma znanstvenici još nisu sa sigurnošću u potpunosti utvrdili, nego ih često dovode u vezu s genetskim nasljedstvom te prehranom same jedinke. Bolest karakterizira malformacija, mal-artikulacija ili nestabilnost vratnog dijela kralješnice s posljedičnom kompresijom vratnog dijela kralješničke moždine. Najčešći zahvaćeni dio je dio 5, 6 i 7. vratnog kralješka.

Sami simptomi mogu varirati te se kreću od djelomične ograničenosti pokreta stražnjeg ekstremiteta (u manjem obliku) pa sve do potpune paralize. Dijagnostika obuhvaća utvrđivanje opsega promjena i njene lokalizacije pomoću rentgena i mijelograma. Terapija i prognoza bolesti prilagođava se svakom pojedinom slučaju.
 
Također, određeni uzgajivači tvrde da su bijeli primjerci dobermana, koji nastaju pri parenju između crnih i smeđih dobermana, nosioci i prenosioci određenih zdravstvenih problema, kao što su gluhoća, sljepoća ili psihička nestabilnost. Naravno, taj podatak još nije znanstveno potvrđen.

Više informacija o dobi za kastraciju možete saznati u odgovoru kolegice Martina Kuzmanić, dr.vet.med. ovdje. Više informacija o sterilizaciji kuja možete saznati i u odgovoru kolegice mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Također, savjetujem Vam da se obratite i na Kliniku za porodništvo Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će stručnjaci na području reprodukcije biti u mogućnosti odgovoriti Vam na sva pitanja u vezi sterilizacije, a sve prema najnovijim istraživanjima i spoznajama u svijetu.

Također, korisne savjete o ovoj pasmini možete saznati i u Kinološkom savezu, Ilica 61, Zagreb.

OZNAKE: