Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Odlučio sam se za kupnju dobermana zbog toga što sam u prometnoj izgubio svoga pitt bulla. Zanima me da li da uzmem mužjaka ili ženku? Koji je manje agresivan, poslušniji i bolji za djecu? Zanima me radi čega ljudi drže da je doberman agresivan i opasan pas? Molim Vas da mi napišete i još neke informacije o dobermanima. Hvala, Ivan

O: Doberman je njemačka pasmina nastala krajem 19. stoljeća križanjem rotvajlera, njemačkog pinča, vajmarskog ptičara, grejhunda i mančesterskog terijera.

Ovaj snažan i živahan pas danas je rasprostranjen po cijelom svijetu kao kućni ljubimac ili kao službeni pas.

Tijelo dobermana je mišičavo i snažno, četvrtastog oblika, pokriveno kratkom, gustom priljubljenom dlakom. Osnovna boja je crna ili smeđa s paležom. Dugačka glava ističe se na dugačkom vratu i daje psu elegantan izgled. Visina mužjaka je od 68 do 72 cm, dok su ženke nešto niže. Težina je između 32 i 45 kg.

Hrabar je i odan pas vjeran je pratilac i čuvar bilo kao službeni ili kao kućni pas. Inteligentan je i odlučan. Doberman je u pravilu dobre naravi, ali pogrešan odgoj može dovesti do neurotičnog ili plahog psa koji može stvarati probleme svom vlasniku. Ukoliko nemate iskustva u odgoju pasa, a odlučili ste se na dobermana preporuka je da ga odvedete na dresuru, kako bi izbjegli devijacije u ponašanju koje može izazvati neprikladan odgoj. Izborom ženskog psa niste se osigurali od mogućnosti da štene odraste u agresivnu i problematičnu odraslu životinju. Mužjaci su možda nešto temperamentniji i tvrdoglaviji, ali to nije pravilo određeno spolom nego ovisi o temperamentu i karakteru pojedine životinje. Jedina garancija stabilnom, odgojenom psu dobre naravi je pravilan odgoj i njega što je odgovornost svakog vlasnika neovisno o pasmini i spolu životinje.

OZNAKE: