Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam zlatnu retrivericu staru godinu dana. Kod zadnjeg posjeta veterinaru (cijepljenje) rekao je da pas mora na laganu dijetu zbog viška kilograma. Inače, hranila sam ju s Alleva Medium&Large/Puppy Junior hranom s kojom sam bila jako zadovoljna. S obzirom na višak kilograma kupila sam Alleva Plus Light Senior/All Breeds. Dakle, interesira me da li sam dobro odabrala i koliko količinski da joj dajem. Sada ju hranim dva puta dnevno s manjom količinom od predviđene za njen uzrast i kilažu.
Hvala na odgovoru!
Petra

O: Prekomjernu težinu treba regulirati što ranije jer će efekt biti brži, a izbjeći ćete eventualne posljedice u smislu lošeg položaja nogu, "mekih šapa" ili uleknuća leđne kralježnice. Osim toga, psi optimalne težine se lakše kreću i spremniji su za akciju ili igru, što ih održava u boljoj kondiciji.

Alleva light program pomoći će Vašem ljubimcu da izgubi suvišne kilograme. U ovom programu snižen je udio masnoća na svega 10%, a ostali nutrijenti zadovoljavaju potrebe odrasle jedinke. Hranu možete poslužiti psu u suhom obliku ili omekšanu s malo tople vode. Preporučene dnevne količine hrane ovise o težini psa, a navedene su u tablici otisnutoj na ambalaži svakog artikla.

Debljina kod pasa je rezultat nakupljanja masnog tkiva. Obično je posljedica prekomjernog uzimanja hrane, a posebno ako je vezano i uz nedostatno kretanje. Višak energije uzet hranom, ako se ne utroši, nakupljat će se u obliku masnog tkiva. Kod mladih pasa velikih pasmina rast i razvoj traju do 15 mjeseci. U ovoj ranoj životnoj dobi važno je da pas prekomjerno ne oteža kako bi se lokomotorni sustav pravilno razvio. Zlatni retriveri su pasina sklona debljanju jer je njihova konstitucija upravo takva da potkožno masno tkivo štiti psa lovca-plivača od pothlađivanja. U gradskim uvjetima držanja vrlo često ne utroše unešene kalorije, jer su ujedno poznati kao psi dobra apetita.

OZNAKE: