Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Ja i moja obitelj razmišljamo o nabavi psa. Predomišljamo se između Cavalier King Charles Spaniela i mini maltezera. Mužjak ili ženka? Koja je pasmina prikladnija za stan i koja manje treba dvorište? Je li pametnije obratiti se uzgajivačnici ili preko oglasa? Koliko puta na dan ga treba izvoditi u šetnju, koliko često se trebaju češljati, kupati, hraniti, posjećivati veterinara i koja je hrana najbolja i najkvalitetnija?
Unaprijed hvala!
Katarina

O: Kada kupujete željenu pasminu, uzmite psa s rodovnicom, koja garantira da je vlasnik legla registriran pri Hrvatskom kinološkom savezu, da je Vaš budući pas pregledan od komisije koja odobrava leglo odnosno da štenad iz tog legla odgovara standardu pasmine, da je svako štene dobilo svoj matični broj  (koji mora biti tetoviran na uhu ili bedru, ovisno o pasmini) i da se taj broj nalazi u njegovoj rodovnici sa svim podacima o njegovim roditeljima, bakama i djedovima.

Pravi uzgajivač dati će Vam upute kako održavati određenu pasminu i sigurno će svoje leglo prethodno očistiti od crijevnih i kožnih nametnika i cijepiti nekom od registriranih vakcina koje se koriste u Republici Hrvatskoj. Također, uzgajivač Vas mora upoznati s kojom hranom je hranio leglo, jer se preporučuje da nastavite s istom hranom barem kroz slijedećih 7 - 10 dana, nakon čega možete promijeniti vrstu suhe hrane, postepeno kroz 7 dana miješajući staru s novom hranom (prva dva dana 1/3 nove s 2/3 stare hrane, treći dan pola stare a pola nove hrane, peti dan 2/3 nove hrane i 1/3 stare hrane, sedmi dan prelazimo samo na novu hranu; omjeri se odnose na propisanu dnevnu dozu).

Oko trećeg mjeseca života štenad počinje mijenjati zubiće te im je teško grickati suhu hranu. Da biste im olakšali, namočite obroke s malo vode ili kiselomliječnim produktima (npr. acidofili). U 12. tjednu života treba ponovno docijepiti štene istom vakcinom kao prvi puta, jer tek će tada - revakcinacijom - dobiti potpunu zaštitu od zaraznih bolesti opasnih za mlade pse. U međuvremenu štenad ne treba dovoditi u kontakt s ostalim odraslim psima kako se ne bi zarazili nekom od tih bolesti (štenećak, hepatitis, leptospiroza, parvoviroza, corona bolest i drugo). Također, nakon trećeg mjeseca života psa dužni smo ga cijepiti i protiv bjesnoće, kada će štene biti i "čipirano" te dobiti svoj "pasoš" odnosno knjižicu u koju se unose svi podaci o psu i vlasniku. Ovu knjižicu nužno je imati kod sebe prilikom prelaska granice RH.

Prvo kupanje se preporuča odmah po dolasku iz uzgajivačnice, a potom možete koristiti pudere za suho pranje ili kupanje u običnoj vodi. Nakon petog mjeseca života započnite kupanje šamponima za pse (Dermilen, All systems šamponi za pse s bijelom dlakom). Kupanje šamponom ne preporučuje se primjenjivati češće od jednom mjesečno.

Što se tiče dileme mužjak ili ženka, neki vlasnici obožavaju ženke jer su privrženije obitelji, jedini mali problem je tjeranje svakih šest mjeseci kada su ženke atraktivne mužjacima koji ih "opsjedaju i gnjave", te može doći do neželjene oplodnje ako vlasnik nedovoljno čuva svoju ljubimicu. Mužjaci se vole dokazivati i vrlo lako upadaju u borbe s drugim mužjacima a nakon toga obavezno slijedi posjet veterinaru zbog zadobivenih ugriznih rana.

Cavalier King Charles Spaniel je prekrasan mali pas s tamnim, izražajnim i velikim okruglim očima, dugih ušiju, dlakom poput svile koja je nekada malo valovita pri dnu. Odrasli psi dosežu težinu od 5 - 8 kg, a očekivani životni vijek im je 9 - 14 godina.

Cavalier je živahan, ponekad nestrpljiv pas, voli obitavati vani i može se reči da je sportski naklonjena pasmina. Dobar je za suživot u stanu, a malo dvorište ili vrt mogu biti dovoljni za njegove igrice. Voli jurnjavu i njuškanje po parkovima.  Ipak, Cavalieri teško podnose vrućine.

U njihovoj prirodi je da se pristojno i dostojanstveno ponaša u društvu ostalih pasa i kućnih ljubimaca. Cavalier voli ljude i nužna mu je velika pažnja vlasnika da bi bio sretan. Ne smije biti ostavljen sam u stanu kroz duže vrijeme. Rezervirani su prema strancima, ali vrlo poželjni i ugodni sudruzi u životu svojih vlasnika. Inteligentni su, lako treniraju i pamte kod obuke. Ova pasmina preporuča se za djecu odraslije dobi.

Cavalieri zahtjevaju dosta njege: češljanje odnosno grooming obavezan je čin svakog dana ili barem nekoliko puta kroz tjedan jer je dlaka podložna stvaranju čvorića. Dlačice između mekuši na šapama obavezno treba trimati, uši moraju biti besprijekorno održavane i čiste, obavezno ga dobro posušiti nakon kupanja ili šetnje po kiši. Oči treba redovito kontrolirati zbog mogućih infekcija.

Cavalieri pate od nasljednih bolesti vezanih uz oči, dislokaciju patele ili koljena, javljaju se problemi s leđnim dijelom kičme, podložni su infekcijama uha i postoji mogućnost rane gluhoće, lako se debljaju i neki su genetski podložni težim oboljenjima srca koja dovode do rane smrti. Prije nabavke Cavaliera poželjno  je znati medicinsku (veterinarsku) povijest njegovih predaka.

Malteser zbog svoje veličine (20 - 25 cm) i težine (2,5 - 4 kg) pripada skupini malih odnosno "toy" pasmina. Njegovo malo i živahno tijelo prekriveno je prekrasnom dugom i svileno-bijelom dlakom koja zahtijeva svakodnevno češljanje. Zaigran, veseo, ponekad svojeglav, voli šetnje (mada većinu vremena provede na rukama vlasnika ili u torbici za pse), pogodan za život u stanu zbog svoje male veličine, neustrašiv, inteligentan, lako i brzo uči. Od bolesti najčešće se javljaju oboljenja očnog aparata (suzenje, začepljenost očnih kanalića i posljedična obojenost dlake ispod unutarnjeg očnog kuta), luksacija patele (koljeno), kožne alergije i osjetljivija probava.

Kod obje pasmine treba posvetiti veliku pažnju pravilnoj ishrani, tri do četiri obroka dnevno dok su vrlo mladi, kasnije do dva obroka dnevno. Obroke im treba ponuditi uvijek u isto vrijeme, u odmjerenoj količini (prema uputi proizvođača hrane), ostatak koji ne pojedu maknuti i ponuditi u sljedećem terminu za obrok. Uvijek dostupna hrana (24 sata) u zdjelici nije preporučljiva za pse a posebno za ovako male pasmine, zato što nemamo kontrolu kada, koliko i što je pas pojeo. Također, "grickanje" hrane tokom cijelog dana dovodi do upale želučane sluznice, povraćanja i meke stolice.

Naša preporuka hrane uvijek je Alleva, s kojom naši kupci imaju odlična iskustva, a psi je iznimno rado jedu. Alleva program predstavlja potpunu hranu obogaćenu svim potrebnim sastojcima za zdrav razvoj mladog psa, a sastoji se od proizvoda prilagođenih specifičnim potrebama pasa različitih pasmina, dobi i specifičnih potreba.

Nakon što odaberete pasminu, pozivam Vas da posjetite Pet Centar gdje će Vam biti još podrobnije objašnjeno što trebate od pribora (zdjelice, češljevi, šamponi, ogrlice i vodilice, igračke, pelene i drugo), a ujedno ćemo Vam pomoći u odabiru hrane.

OZNAKE: