Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Živim u Zagrebu u stanu. Trebala sam dobiti Bernskog planinskog, ali je mama pročitala da nije za stan. Sada razmatram neku drugu pasminu, sličnu Bernskom planinskom, ali da se može prilagoditi stanu. Trebao bi biti privržen obitelji, djeci, po mogućnosti malo lajati, biti (koliko može) miran i voljela bih da se voli maziti. Znam da bi mi po svemu ovome trebao mali pas, ali veći psi su slađi i ne možeš stati na njih ili ga ne vidjeti! Molim Vas za brz odgovor. Uskoro bih trebala dobiti psa!
Unaprijed Vam zahvaljujem!
Dina

O: Bernski planinski pas je porijeklom iz Švicarske. Visina u grebenu kod mužjaka je 64 - 70 centimetara, a kod ženki 58 - 66 centimetara. Tjelesne mase je 40 - 50 kilograma (mužjaci su krupniji).

Dlaka je poluduga s gustom podlakom, ravna ili blago valovita. Boja je najčešće crna sa smeđim poljima na licu, iznad očiju i nogama. Na prsima, na kraju repa i šapama su bijele pjege. Ova dlaka zahtijeva redovno češljanje i četkanje, kako bi se izbjeglo zapetljavanje i čvoranje dlake.

Ovo je izuzetno vjeran pas svom gospodaru i ljudskoj obitelji, inteligentan, miran, privržen i oprezan. Vrlo su nježni i dragi prema djeci, koju štite i čuvaju. Dobri su psi čuvari, a prema drugim psima često se dominantno ponašaju. U selima su ga koristili kao čuvara i sve više kao psa za pratnju i obiteljskog psa koji je izvanredno oprezan i upozorava na sve što mu se učini sumnjivim. Jedan je od najljepših pasa na svijetu.

Ovi psi su uvijek u pokretu te im treba pružiti puno mogućnosti za trčanje i igranje.

Mišljenja sam da nema razloga da ovakav pas ili neka druga veća pasmina ne boravi u stanu, ukoliko mu možete omogućiti dovoljno prostora.

Svaki pas bez obzira na pasminu traži pažnju i ljubav te brigu svog vlasnika. Teško je sugerirati za koju pasminu da se odlučite. Ukoliko nemate dovoljno prostora neka svakako to bude manja pasmina, primjerice psi malih i srednjih pasmina. Ovaj pas jako malo laje, tako da ne stvara buku i smetnju stanarima koji žive u zgradi, za razliku od manjih pasmina koje su puno glasnije. Jako je poslušan pas, koji vrlo brzo uči te s lakoćom shvaća i obavlja svoje zadatke.

Svakako savjetujem, ako se odlučite za ovu ili bilo koju drugu pasminu, školovanje i odgoj u jednoj od školi za pse. Može se školovati kao sportski pas jer postiže dobre rezultate.

OZNAKE: