Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, za 3 tjedna dobit ću štene bernskog planinskog psa. Pošto mi je to prvi pas voljela bih saznati nešto više o njegovoj prehrani. Pročitala sam u raznim knjigama što smiju a što ne smiju jesti ali nigdje nisam našla primjer jelovnika za nekoliko dana (npr. za štene od dva mjeseca) i količina hrane koju treba pojesti. Inače, štene koje sam izabrala je krupnije od ostalih u leglu i uzgajivač mi je rekao da najviše jede pa se bojim da mu, kada dođe kod mene, ne dajem previše hrane. Hranu želim kod kuće pripremati a kupljenu davati samo povremeno.
Unaprijed zahvaljujem,
Kate

O: Poznavanje i poštivanje nutricionističkih potreba pasa od velike je važnosti kako bismo svojim ljubimcima omogučili pravilan rast i razvoj, uzimajući u obzir dob, veličinu psa, aktivnost i fiziološko stanje, pa i osjetljivost pojedinih pasmina.

Bernski planinski pas svrstan je u velike, odnosno "giant" pasmine. Termin "giant" obuhvaća pasmine koje će kao odrasli psi doseći težinu od 45 - 100 kilograma, a neki od njih i visinu preko 80 centimetara.

Upravo zbog njihove velike tjelesne mase i fizičke aktivnosti, lokomotorni sustav ovih pasa izložen je velikim naporima, a zbog toga i mogućnosti oštećenja. Stoga pravilna i odgovarajuća prehrana osigurava izgradnju i zaštitu zglobova. Kako je kost tkivo koje se stalno izgrađuje, pa i nakon završetka rasta, neuravnotežena prehrana pogoduje razvoju bolesti koštanog sustava, a i drugih organskih oboljenja.

Štene velikih divovskih pasmina rast završava u dobi od 18 - 24 mjeseci. Rast se odvija u tri faze:

- Prva faza rasta obuhvaća period od odvikavanja od sisanja pa do 5. mjeseca života. U ovoj fazi rast je najintezivniji. Štene razvija svoj koštani sustav, a na tjelesnoj težini dobiva od 150 - 170 grama dnevno. U ovih pet mjeseci probavni sustav štenaca je izrazito osjetljiv, pa prehrana igra vrlo bitnu ulogu kako ne bi došlo do želučano - crijevnog disbalansa. Probavne smetnje koje se mogu javiti zbog neadekvatne i neprimjerene prehrane mogu ostaviti trajne posljedice na zdravlje Vašega ljubimca. U ovom periodu dolazi i do opadanja antitijela koje je štene steklo preko kolostruma, prvog majčinog mlijeka. Kako nema još razvijen vlastiti imunološki sustav, u ovom periodu trebalo bi štene vakcinirati, tj. zaštiti od virusnih zaraznih bolesti.

- Druga faza obuhvaća period od 5. do 8. mjeseca starosti. U ovoj fazi štene će dostići 90% težine odrasloga psa. Vrlo je važno spriječiti nakupljanja prevelike tjelesne težine, koja može dovesti do dodatnog opterećenja koštanoga sustava.

- Treća faza je period od 8 - 18, pa čak i do 24 mjeseca starosti. U ovoj fazi dolazi do izgrađivanja mišićne mase, pa je postotak proteina u hrani vrlo bitan.

Štene se u dobi od dva mjeseca hrani 4 puta dnevno, uz hranu mu mora svakako biti i posuda sa svježom vodom. Svakako izbjegavajte hranjenje psa prženom, začinjenom hranom i hranom koja sadrži konzervanse. Najbolji izbor je hrana za pse i to u dehidriranom obliku, koja pruža optimalan omjer hranjivih tvari (proteina, masti i ugljikohidrata), a ima i ulogu u očuvanju zdravlja zubala Vašega ljubimca, jer održava zube zdravima i mehaničkim putem spriječava nakupljanje plaka i smanjuje mogućnost nastanka zubnoga kamenca. Granule u dehidriranoj hrani prilagođene su veličini psa i potiču psa na žvakanje. Uvijek hranite svoga psa u isto vrijeme i nemojte mu ostavljati cijeli dan hranu na raspolaganje.

Svakako bih Vam preporučila jednu od super premium hrana:

- Royal Canin Giant Babydog, hrana koja zadovaljava energetske potrebe šteneta u dobi od odvikavanja od sisanja, pa do 5 mjeseci starosti. Uravnotežen je odnos kalcija i fosfora, te sadrži glukozamin i hondroitin što omogućuje pravilan razvoj koštanog sustava. Nakon 5 mjeseci prelazi se na Royal Canin Giant puppy, sve do 8. mjeseca starosti. Nakon toga prelazite na Giant junior do 18/24 mjeseci starosti.

- Hill's Puppy Large breed s piletinom ili Puppy s janjetinom i rižom, hrana za štence velikih pasmina od mjesec dana starosti, pa sve do 24 mjeseca starosti. Ova hrana pruža optimalan odnos svih hranjivih tvari, a obogaćena je i DHA formulom.

- Eukanuba Puppy & Junir Large breed, hrana za štence velikih pasmina s piletinom i janjetinom, koristi se sve do 24 mjeseca starosti. Flexmobility pomaže razvoju zdravih zglobova i kostura.

- Pro Plan Puppy Large breed, također hrana za velike pasmine s piletinom ili lososom, koji je obogaćen omega 3 i omega 6 masnim kiselinama, te se preporučuje osjetljivim pasminama (probavni sustav i koža).

Količina hrane određeju se prema tabelama koje su navedene na svakoj vreči, s obzirom na dob i veličinu pasmine.

Za sve dodatne informacije o izboru hrane i načinu hranjenja možete se obratiti veterinarima u svakom Pet centru.

OZNAKE: