Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Uskoro ću dobiti štenca pasmine basenji. Možete li mi nešto više reći o toj pasmini te što sve moram pripremiti za njegov dolazak? Kakav ležaj, hrana, koje mjesto u kući odabrati - može li nešto hladnija kuhinja? Kako da odaberem veterinara? - i ostalo.
Hvala, Vesna.

O: Basenji su poznati kao Afrički psi koji ne laju. Posjeduju mnoge osobine koje ih čine atraktivnim kućnim psima: inteligentni, uredni, ne laju, zaigrani, ženke se tjeraju jednom godišnje.

Uz sve to basenji su i jako aktivni psi s jakom osobnošću (za neke ljude preteškom za odgoj), što ih čini psima zahtjevnijim od ostalih pasmina. Basenji su jako stara pasmina i nalaze se na slikama i kipovima koji datiraju još iz vremena starog Egipta. Porijeklom su iz Afrike - domovina im je Kongo gdje se koriste kao lovni psi. U Europu su doneseni 1934. godine u Englesku, a još i danas su dosta rijetka pasmina.

Vitki su, srednjeg rasta, energični psi, ostavljaju dojam elegancije. Mužjaci narastu oko 41-43 cm, i težine 10-12 kg, ženke 38-41cm i 9-11kg. Kratkodlaki su, često crvenkaste dlake, ali postoje i crni primjerci. Noge, prsa i vrh repa bijele boje. Rep savijen preko leđa i malo u stranu, a uši uspravne i otvorene prema naprijed. Čelo naborano zbog čega imaju "zabrinut" izraz lica. Basenji ne laju, ali svoje raspoloženje izražavaju vokalizacijama koje se najčešće opisuju kao jodlanje. Kuje se tjeraju samo jednom godišnje što ih razlikuje od ostalih pasmina. Često ih uspoređuju s mačkama, zbog njihove izražene individualnosti i urednosti (održavaju krzno lizanjem). Imaju kratku dlaku bez podlake pa se jako malo linjaju i nisu zahtjevni za održavanje krzna. Pasminski su skloni problemima s bubrezima, očima (progresivna atrofija retine) i displaziji kukova. Očekivana životna dob je 12 godina.

Prvi dani sa štenetom u stanu, vrijeme su prilagodbe za svaku obitelj, a dolazak malog basenjija pravi je izazov za Vaše strpljenje. Novi vlasnici jako brzo nauče sklanjati na sigurno mjesto sve predmete interesantne malom basenjiju, a to uključuje gotovo sve ono što može staviti u usta ili rastrgati zubima. Basenji su jako znatiželjni psi i vole žvakati i trgati sve što ih zainteresira, zato držite podalje daljinske upravljače, cipele, odjeću, itd. Uz znatiželju, basenji su i neumorno aktivni psi, zahtjevaju dosta aktivnosti, a uskoro ćete shvatiti zašto za basenje kažu: "jedino umoran pas je dobar pas". U šetnji se preporučuje ne puštati ga s uzice, jer sve što se miče - miš, mačka, vjeverica pa čak i auto, njemu je interesantan ulov. Ukoliko niste u nekom sigurnom području bolje je zadržati psa na uzici, jer uz navedenu osobinu rođenog lovca, basenjije krasi i osobina "selektivnog slušanja". Svi Vaši glasni povici mogli bi ostati "neprimjećeni". Za basenjije postoji mišljenje da su nemogući za odgojiti, što nije potpuno točno. Ovo je izuzetno svojeglav ali i inteligentan pas koji brzo uči ako primjenite pozitivan pristup. Greške je najbolje ignorirati, jer kažnjavanje uglavnom nema učinka. Nagrada za poslušnost je najbolji put, jer njegov stav na Vaše zahtjeve uglavnom se svodi na pitanje:"Što ja imam od toga?". Basenji možda neće izrasti u psa koji će donositi štap na Vaše naredbe, ali uz puno pažnje i strpljenja odrast će u jedinstvenog člana obitelji.

Vječno aktivan i zaigran, ovaj pas nikada ne odraste, i pruža puno veselja, neusporedivo s bilo kojom drugom pasminom.

Što se tiče smještaja, obzirom na navedene osobine, bitno je da uvijek imate nadzor nad psom, a onda kad je sam da sklonite sve predmete koje može uništiti. Veliki izbor jastuka možete pogledati u našim Pet centrima i sigurno ćete naći nešto prikladno za Vašeg psa. Za prehranu preporučujem neku od superpremium gotovih hrana (Eukanuba, Royal Canin, Hill's) za štence. Veterinara ljudi najčešće biraju prema blizini stanovanja i prema preporukama prijatelja (vlasnika pasa). Moja preporuka je da obratite pažnju na pristup veterinara psu i na reakciju psa na veterinara. Svaki posjet veterinaru je trauma za psa, ali ako veterinar ostvari dobar odnos sa psom, posjeti će biti manje stresni za psa, a i za Vas vlasnika.

Za sve dodatne informacije slobodno se obratite veterinarima u našim Pet centrima.

OZNAKE: