Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam pekinezerku staru dvije godine. Unazad godinu dana počela je da ispoljeva ljutito ponašanje koje u početku nije bilo tako agresivno pa na to nismo niti obraćali pažnju, čak nam je bila i simpatična ta njena ljubomora. Međutim, vremenom je to postajalo sve neprihvatljivije za okolinu. Počela je da se ponaša  ljutito prema mom djetetu i djeci iz susjedstva, nije čak prijateljski raspoložena  ni prema starim osobama, a i među odraslim osobama nađe ljude na koje laje do iznemoglosti, dok sva ne zapjeni. Imamo problem sa njenim jelom, niti jednu hranu za pse ne prihvata, a u posljednje vrijeme niti ovu koju mi praktikujemo jesti odbija pa muku mučimo dok je napitamo kao malo djete.

U kući je svi zaista volimo i uopšte nije okružena miljeom koji bi je stvarao nervoznom ili ljutom. Molimo za savjet šta da činimo dalje da bismo pomogli njoj, a i sebi.
Unaprijed zahvalna, Jasna

O: Opis Vaše ljubimice nije ništa novo u svijetu pekinezera, većina vlasnika kada ih opisuje, navodi iste podatke. Ova pasmina je vrlo srčana i hrabra, iako po veličini spadaju u male pasmine, vole lajati nekontrolirano, ne podnose strance u kući, a ponekad, osim jednog člana obitelji, ne podnose ostale članove kuće (djeca!). Ovu pasminu uzgajivači ne preporučaju obiteljima s malom djecom.

Vaša rečenica "čak nam je bila i simpatična ta njena ljubomora" upućuje da se tu krije greška u odgoju dok je bila još štene jer nakon godine dana (kada je spolno i fizički sazrijela) počela je pokazivati svoje "ja", a Vi ste u tom periodu malo popustili u odgoju.

Savjetujem Vam da potražite u svojoj okolini stručnu osobu koja se bavi odgojem pasa (ne dresurom) jer je upitno da li će se moći u potpunosti promijeniti takvo ponašanje Vaše ljubimice.

OZNAKE: